Jak na lněné semínko, superpotravinu českých luhů a hájů

Jednoletá bylina s blankytně modrými květy známá jako len setý (Linum usitatissimum L.) se v českých zemích pěstuje odnepaměti. Přišla k nám z oblasti mezi východním Středomořím a Indií. Nese hnědě zbarvená olejnatá semena, ze kterých se extrahuje výživný olej, vyznačující se skvostnými vlastnostmi. Především velmi pozitivními účinky na lidský organismus.

Vážení, máte tu čest se superpotravinou

Lněné semínko patří mezi tzv. superpotraviny – to je sice „jenom“ marketingové označení, pravděpodobně však právem hnané do výsostných superlativů. Jako superpotraviny označujeme potraviny s vysoce pozitivním dopadem na lidské zdraví. Na zodpovědnost to mají prospěšné minerály a vitamíny, které superfoods obsahují.

Lněné semínko obsahuje vysoké množství proteinů, antioxidantů a především esenciálních mastných kyselin (EMK). Ano, jsou to přesně ty, které jsou povoláním „strážci buněk“ – tedy chrání membránu buňky, která má na zodpovědnost charakter vpouštěných látek dovnitř. Touží po dobrácích a se záporňáky nechce mít co dočinění. Omega-3 mastná kyselina pomáhá snižovat riziko mozkových příhod, brání vzniku zánětů, snižuje hladinu nezdravého chlesterolu. EMK si naše tělo není schopno vyrobit, proto je důležité zajistit jejich přísun ve stravě.

Co se týče historie výzkumu esenciálních mastných kyselin, přišla v polovině minulého století německá vědkyně Johanna Budwig s velkolepým objevem. Dokázala, že zvýšený příjem EMK má nezanedbatelné protirakovinné účinky, a na základě toho vytvořila speciální dietologické opatření pro nemocné. Další významnou složkou, které obsahuje lněné semínko přehršel, rozuměj více než jakákoli jiná složka naší výživy, jsou lignany. Ty pozitivně ovlivňují hormonální hladiny, bojují s cukrovkou a umí zatočit s viry, bakteriemi i plísněmi.

A jak ji (je) konzumovat

Konzumace lněného semínka má základní pravidla, tedy:

  • potravinu namelte nebo rozmixujte, jelikož celé semínko by prošlo trávicím traktem nepoškozené;
  • namleté semínko co nejdříve konzumujte, jelikož rychle žlukne;
  • ideální je kombinace s jinou bílkovinou (tvaroh, jogurt, kvalitní rostlinný olej);
  • důležitá je pravidelná konzumace, většina zázraků se neudá přes noc.

Nezapomeňte však, že je podstatné dodržovat zásady zdravého a racionálního životního stylu, o čemž třeba příště… Zkrátka, hodně se hýbejte, pijte (vodu), jezte s láskou přirozené potraviny, protože i zdravé může přinášet jedinečné gurmánské zážitky!

Zvažte také pravidelné saunování, které vám pomůže vyloučit spoustu škodlivin :-).

 

Wellness Rychleby v Javorníku hodnocení